7. Sayı
Kitaplık
Dünya üzerindeki tüm insanlar, zaman zaman mutsuzluğa ve kendisini mutsuz eden kişi veya olaylara sitem eder. Peki, sitem ederken bir yerlerde mutsuzluğu ve mutsuzluğa sebep olan şeyleri merak eden birileri olduğunu düşünmez mi?
Cevabını ben vereyim:
Mutsuz olmayı kimse istemez elbet ama mutsuz olma şansının bile verilmediği bir dünyayı da düşlemez kimse...
Cesur Yeni Dünya, mutsuzluk nedir bilmeyen, tek tip olarak üretilen, mutlu(!) insanların dünyası... Yazarımız Aldous Huxley’in en çok bilinen romanı olan kitabımız, aynı zamanda yazarın distopya türündeki ilk eseri olma özelliğine sahip. İlk kez John Stuart tarafından kullanılan ‘distopya’ kelimesi çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının antitezini tanımlamak için kullanılır.
Cesur Yeni Dünya’da insanlar Alfa +/- , Beta +/-, Epsilonlar, Deltalar olarak sınıflandırılıp farklı alanlarda çalışmak, kullanılmak üzere Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi’nde üretilir. Uykuda eğitim kullanılarak ilk andan itibaren ‘hayata dair’ şartlandırılırlar.
“Herkes herkese aittir.” görüşü ile annelik-babalık ayıp olarak nitelendirilmiş, doğum kavramı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Bu şekilde şartlandırıldıkları için insanlar halinden memnun, öldükten sonra bile işe yarayacakları inancıyla mutludur.
“Eğer farklıysan, yalnızlığa mahkûm oluyorsun. Yalnız olana acımasız davranıyorlar.”
Sayfa 177
Bernard’ın sorgulamaları farklı maceraları beraberinde getirir. Farklı olan her yerde olduğu gibi burada da diğerlerini rahatsız eder.
“Tüm şartlandırmaların amacı budur: insanlara, kaçınılmaz toplumsal yazgılarını sevdirmek...”
Sayfa 38
1932 yılında yapılmış ilk baskıdan sonra 1949 düzenlemesinin önsözünde yazar, kitapta düzenlenmesi gereken çok şey olduğunu fakat bu düzenlemelerin kitabı başka bir kitaba dönüştüreceğini düşünerek öylece bıraktığını belirtmiş. Bu samimi giriş benim kitabı keyifle okumamı sağladı. 1958 yılında, Cesur Yeni Dünya’nın incelenip değerlendirilmesi üzerine yazılmış “Cesur Yeni Dünya’ya Ziyaret” isminde bir kitap daha yazılmış.
“Birörneklik ve özgürlük uyuşmaz. Birörneklikle zihinsel sağlık da uyuşmaz... İnsan bir otomat olmak için yaratılmamıştır, bir otomat olursa, zihinsel sağlığın temeli de mahvolur.”
Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret / Sayfa 23
Bir anne-babaya sahip olduğumuz, birbirimizden farklı olduğumuz, mutsuzluk dahil tüm duyguları yaşama şansımız olduğu için ne kadar şanslıyız değil mi?
Okuyun, okutun. Sevgiler kitap dostları...
Cesur Yeni Dünya