10. Sayı
Denemeler
Anime izleyenlerin belki de birçok kez duyduğu bir cümle vardır. “Bu yaşına geldin hala çizgi film mi izliyorsun!?”. Bunun nedeni ise Anime yani Japon çizgi filmleri izliyor olmaları. Evet Animelerin çizgi film olduğu bir gerçek. Kelime anlamı olarak da animasyon manasına gelmektedir. Fakat Animeleri diğer çizgi filmlerden ayıran farklılıklar mevcuttur. Bu farklılıklar aslında her türlü sanatın özünde vardır.
Bu farklılıkların en başında animelerin sadece belli bir yaş kitlesine hitap etmemesi gelir. Animeler tıpkı filmlerde olduğu gibi farklı kategorilere sahiptir; Gizem, Aksiyon, Macera, Romantizm, Korku veya aklınıza gelebilecek her hangi bir tür. Tahmin edebileceğiniz üzere bazı kategoriler belli bir yaş sınırı altındakilerin izlemesi için uygun olmayabilir. Bu sebeple sadece çizgi film şeklinde tanımlanmayıp tamamen ayrı bir başlık altında Anime olarak adlandırılmaktadır.
Animelerin dünyaca ünlü olmasında büyük pay sahibi olan Kaptan Tsubasa, Pokemon ve Beyblade gibi animeler daha çok çocuklara hitap etse de izleyici kitlesinin oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söylesek yanlış olmaz. Tabii her animenin muhteşem olmadığı gerçeğini de göz ardı etmemek lazım.
Animelerin Japon kültürünü başarılı bir şekilde yansıtabilmeleri ise bu kadar izleyiciye sahip olmasının bir diğer nedenidir. Herhangi bir animeyi izlerken Japon kültürüne dair birçok ayrıntı görmek mümkündür.
Bu ayrıntılardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
1-Saygı ve Görgü Kuralları: Bunu izlediğiniz herhangi bir animede görmeniz işten bile değil. İnsanların nezaketi, yardıma her zaman hazır olmaları, disiplinli bir şekilde sorumluluklarını yerine getirmeleri ve durumun değişkenliğine göre farklı teşekkür ve özür ifadeleri kullanmaları en basit örnek-
lerdendir.
2-Yemekler: Uzak Doğu kültürüne ait yemek kültürü ve yemek türleri görülebilir. Ramen, Yakitori, Miso Çorbası bunlardan sadece birkaçı.
3-Festivaller ve Geleneksel Kıyafetler: Yılın farklı zamanlarında düzenlenen festivallerle birlikte bu festivallerde giydikleri kıyafetleri ve neler yapıldığına dair ayrıntılı şekilde göz atma imkanı bulunabilir. “Natsu Matsuri” denilen Yaz Festivali en meşhur festivallerden birisidir. Bu festivallerde en çok tercih edilen kıyafet ise Kimono veya Yukata’dır.
Burada Japonca dilinden de bahsedilebilir . Japonca, Türkçe ile aynı dil ailesinde bulunması sebebiyle iki dil arasında dil bilgisi bakımından birçok benzerlik görülebilir. Japonca ’ya merakı olanlar için bu iyi haberdi. Ama bir de kötü haberim var. Japonca’da 3 farklı alfabe bulunmaktadır ve üç alfabe de günlük hayatta kullanıldığından dolayı hepsini öğrenmek gerekiyor.
Fakat animeler dil öğrenimi için harika bir fırsat. Aynı zamanda kullanılan dilin düzgün ve anlaşılır olması nedeniyle anime izlerken aynı zamanda Japonca geliştirebilirsiniz. Tabii bunun için ekstra çaba sarf etmek ve fazladan zaman ayırmak da cabası. Tüm bunlara rağmen idealleri olan bir insan için bu zorluklar vız gelir tırıs gider.
Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı animeler, klasik çizgi filmlerden tamamen farklı bir çizgide ilerleyerek kendi dünyasını oluşturmuş durumdadır. Tabi bu dünyanın içine dalıp dalmamak tamamen size kalmış.