Amasra

Yazar

İzmirli Hasan

2. Sayı

Gezi Yazıları

Yaşamalı ân’ı,
Bulursak detaylarda saklı olanı;
Okuruz ân’ı ve sonrasını…
Gezip dolaşmalı mekanları,
Yaşamalı ân’ı…

Amasra’nın ilk adı Sesamos’tur. Ünlü coğrafyacı Strabon’a göre Sesamos’u İskitler’in bir kolu olan Amazonlar kurmuş. İlk dönem kaynaklarında Sesamos’un ne anlama geldiğine dair bir bilgiye rastlanmaz. Amasralılar ise, bu adın her bahar Boztepe yamaçlarını örten yabani susam çiçeklerinden doğmuş olabileceğini anlatırlar.

Kent 300 yıl kadar Fenike egemenliğinde kalmış. Sesamos o devirde, canlı bir pazar yeri ve işlek bir iskele imiş. MÖ 9. yüzyılda Fenikeliler, Karadeniz kolonilerini terk edince, kent İyonlar’ın egemenliğine girmiş. Günümüzdeki Amasra’yı ise İskender’in baldızı İranlı Kraliçe Amastris kurmuş. Amastris’in ölümünden sonra kent Pontus yönetimine geçmiş. (Bu dönem Amasra’nın refah çağı olmuştur.) Pontus’un Roma’ya yenilmesinden sonra Sesamos (Amastris veya Amasra), Marmaralı korsanlar tarafından yağma edilmiş. Daha sonra Romalılar kapsamlı bir imara girişmişler ve buradaki egemenlikleri 500 yıl kadar sürmüş. Kent Romalılardan sonra Bizans yönetimine geçmiş ve son olarak Ekim 1460 tarihinde Fatih, kenti Osmanlı topraklarına katmış.

Geçmiş ve gelecek saklı bizde, bulursak beni bende, hükmederiz mekâna ve zamana…

Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı, bağımsız adalara sahip olan Amasra, Bartın’ın bir ilçesidir. Ülkemizin Batı Karadeniz bölgesindedir ve iklimi nedeniyle her mevsim yağmur yağar. Deniz seven Ankaralılar için en yakın yerlerden biridir. Küçük bir yer lakin gitmeye değer. Amasra inişine dikkat etmelisiniz çünkü yol virajlı ve bir hayli diktir. Amasra merkeze gelmeden önce Kuşkayası, Yol Anıtı’na çıkabilir; “Bakacak Tepesi”nden o inanılmaz manzarayı seyredebilirsiniz. Tek kelime ile harikadır. Oradan bakınca Amasra ayaklarınızın altına serilir.

Amasra’da görülmesi gereken yerler:

Osmanlı Hamamı, Oyma Mağaralar, Kemerdere Köprüsü, İçkale Mescidi, Bedesten, Fatih Camii, Antik Tiyatro, Gürcüoluk Mağarası, Çekiciler Çarşısı, Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra Kalesi( kale, Çekiciler Çarşısı’nın orada kalır). Kale’nin tepesinden Amasra’yı panoramik görebilir, o harika manzarayı seyrederken çayınızı yudumlayabilirsiniz. Çekiciler çarşısında tahtadan, değişik el işi hediyelik eşyalar bulabilirsiniz ancak, pazarlık yapmayı sakın unutmayın!

Amasra’da konaklamak isteyenler için de, birçok seçenek var. Pansiyon ve oteller kolaylıkla bulunabildiği gibi, ev pansiyonculuğu da yaygın bu küçük ilçede. Yemek yiyeceğinizde ise, mutlaka salata ısmarlayın. Buradaki salatalar insana parmak yedirten cinsten. Ne desek az gelir, mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer... Sevgi ve sağlıcakla kalın ve bolca gezip görün..