30. Sayı
Diğer
Rafügüzaf Kitap Kulübü Temmuz Ayı Kitabı ; Son Ada, Zülfü Livaneli
“Şimdi buradayız işte. İşlediğimiz günahın kefaretini ödüyoruz. Bir adam tarafından kandırılmaya izin vermiş, onun peşine körü körüne takılmış olmamızın kefaretini; başkaldıran insan tanımını unutma, bencillik, öngörüsüzlük, vurdumduymazlık, diktatöre boyun eğme, küçük hırslarımıza kapılma günahlarının kefaretini.”
40 haneli bir adaya yerleşen diktatörün, bir kandırılma hikayesi sonucu yaşadığı mağduriyetler ve hüzün dolu hayatını mı okuduk, yoksa girdiği her ortamı vahşi, sevgisiz ve nefret dolu düşünceleriyle karartmaya çalışan, bir çok diktatörün hikayesini mi?
Aynı ya da farklı farketmeksizin tüm zamanların ve coğrafyaların ortak tek kaderi; Siyah bir kalbe sahip, acımasız liderler..
Son Ada” gerçekten hayale, ütopyadan distopyaya temellenmiş, 40 haneli adaya demokrasi getirmeye çalışan, çevreyle, ormanlarla, hayvanlarla ve özellikle martılarla kıran kırana bir mücadeleye girmiş ve halkı kendi tarafına çekmek için bir çok manipülasyonla, tüm toplum huzurunu yerle bir etmiş bir başkan ve halkın başından geçenleri anlatıyor. Yenilen kim olmuştur peki? Başkanlar, yazarlar, kuşlar, böcekler, nehirler, insanlar, ağaçlar, siz? Ben? Hepimiz... Tüm duygularımız ve kalplerimizle beraber... 2009 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı'na layık görülen eser için Yaşar Kemal şöyle diyor “Edebiyatta görkemli bir söz vardır; Büyük kapıdan girmek... Bu, büyük bir eserin yazarı demek... Zülfü büyük kapıdan bu romanıyla girmiştir.” Akıcı, bir solukta okuduğumuz, ama bir solukta hazmedemediğimiz bir romanda buluştuk Temmuz ayı, Rafügüzaf Kitap Kulübümüzde..
Rafügüzaf Kitap Kulübü Ağustos Ayı Kitabı ; Yaşlı Adam ve Deniz, Ernest Hemingway
“En son ne zaman gerçekten yalnız kaldınız? Karanlık dipsiz bir kuyuda ya da küçücük bir teknede, dev bir masmaviliğin kucağında...”
84 gündür balık tutamayan Santiago, bir kılıç balığının oltasına takılmasıyla şeytanın bacağını kırar. Ancak bu günler süren mücadelede, balık ona, o denize, deniz Santiago'ya ve kendi kendisine o kadar çok şey söyler ki, o kadar çok şey anlatır ki, insan ne kadar yalnız olabilir ki sorusunu sorarız bu kısa romanın, kimilerine göre novellanın sonunda kendimize.
Amerikan edebiyat tarihinin ve tabii ki dünya edebiyatının da en önde gelen yazarlarından, Pulitzer ve Nobel ödüllü Ernest Hemingway'i ağırladık Ağustos ayında. 1952 yılında, Küba'da kaleme aldığı, sade, sürükleyici ve onu ödüllere taşıyan, kendisinin de "Bu, tüm yaşamım boyunca yazabileceklerimin en iyisi" dediği romanı okuru içine alan ve yalnızlığına, doğayla mücadelesine, sabrına ve yaşam inadına hayran bırakacak türden... Kuşkusuz bu RAF sayısında Temmuz ayı yazarımız Zülfü Livaneli'nin yazar olma yolculuğunda, onu derinden etkileyen ismin Ernest Hemigway ve “Yaşlı Adam ve Deniz” (İhtiyar Balıkçı) olması da tamamen 2024 yazının bize hoş bir sürprizi.