9. Sayı
Gezi Yazıları
Antik Pergamon Kenti üzerine kurulan Bergama, uygarlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biri. Bölgenin tarihi Tunç Çağı’na kadar gitse de Pergamon Antik Kenti’nin kurulduğu kalenin tepesindeki en erken buluntular M.Ö. 7 ila 6’ncı yüzyıllara ait. Bu da bugün Bergama’da tarih meraklılarını cezbeden sayısız yapı ve eserin bulunduğu anlamına geliyor.
Bergama denince akla ilk gelen kelimelerden biri de parşömen. Tıbbın atası Hekim Galenos ve parşömen kağıdı, ilçenin dünya kültür mirasına yaptığı en önemli katkılardan. Parşömen, günümüze kadar insanlığın bulduğu en kaliteli yazı aracı olarak biliniyor. Bergamalılar geçmişte, parşömen kağıdından yaptıkları kitaplardan oluşturdukları kütüphanede büyük bir kültür hazinesi yaratmış ve Mısır uygarlığı ile yarışmıştır.
İlçenin tarih kokan dokusuyla işli sokaklarında dolaşırken Bergama Evleri de dikkat çekiyor. Bu evler, kalın dış duvarları, iç sofalı planları, yığma yapı gereklerine bağlı pencere boyutlarıyla ısıyı koruyan bir yapıya sahip. Az sayıdaki evde, Sakız Adası mimarisine özgü ahşap cumba ve balkon şeklinde çıkmalar bulunuyor.
7 gün 24 saat rengarenk olan Atmaca Mahallesi ise sadece Bergama’nın değil Türkiye’nin müzik üretimi açısından oldukça önemli yerleşim yerlerinden biri. Özellikle klarnet ustaları ile ünlü olan mahalle, bugüne kadar birbirinden özel birçok müzisyeni yetiştirdi.
Kozak Yaylası, Bergama’nın büyüleyici güzelliğe sahip bir noktası. Bergama’ya 20 km uzaklıktaki yayla, çam fıstığı ve dokumalarıyla ünlü.
Arasta-Osmanlı çarşısı ise 19. yüzyıldan kalma yapılarıyla sizleri bekliyor. Çizmeciler, pabuççular, manifaturacılar, saraçlar ve zahireciler gibi farklı loncaların bir araya gelmesinden oluşan Arasta’da Bergama’yla özdeşleşen halı, kilim ve dokuma örneklerini de bulabilirsiniz.
İlçenin dar sokaklarında gezinip, fotoğraf çekebilir, Arasta’da meşhur Bergama kilim ve halılarını bulabileceğiniz halıcıları gezebilir, avlusunda çay, kahve, karadut suyu içerek dinlenebilirsiniz. Seyahatinizi Mayıs ayına planlarsanız, Bergama Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katılabilirsiniz. Dönüşte hatıra veya hediye olarak Parşömen kâğıdı alabilirsiniz.
Meşhur Bergama Köftesi’nden, Bergama Yörük Kavurması’na, bölgenin özel bol sarımsaklı, biberli, domatesli kızartması Çığırtma’dan, nohutlu böreğine yörenin kendine has tariflerinden tatmanız mümkün. Daha çok esnaf lokantası ve köftecilere rastlayacağınız ilçede az da olsa keyifle yemeğinizi yiyebileceğiniz restoranlar da yer almakta. Dönmeden Bergama’nın meşhur koyun tulum peynirinden almayı unutmayın.