2. Sayı
DiÄŸer
1 ile 9 arasında zihninizden bir sayı tutun. Åžimdi bu sayıyı 9 ile çarpın. Çıkan sayının rakamlarını toplayın. Sonuçta çıkan sayının ilk harfiyle bir ülke düÅŸünün. Åžimdi bu ülkenin sondan 3.cü harfiyle bir ÅŸehir düÅŸünün. Bu ÅŸehrin de sondan 3.cü harfi ile bir hayvan ismi düÅŸünün. Ülkeniz Danimarka, ÅŸehriniz Rize ve seçtiÄŸiniz hayvan inek miydi? Bazı ÅŸahsına münhasır arkadaÅŸlarımızın haricinde hepimiz aynı cevapları veriyoruz. Peki hepimizin aynı cevapları vermesindeki sebepler sizce neler olabilir?
Ä°ÅŸin matematik kısmında aslında küçük bir kurnazlık yatıyor. EÄŸer hesaplarınızı doÄŸru yapıyorsanız son sayı her zaman 9 olarak bulunuyor. Böylece asıl soru dokuz rakamının ilk harfi olan D ile bir ülke düÅŸünmek. Bizim toplumumuzda da D harfi ile baÅŸlayan ülke deyince sık sık Danimarka söyleniyor ve sonrası çorap söküÄŸü gibi geliyor. R ile akla gelen ÅŸehir de genelde Rize oluyor çünkü R ile ülkemizde baÅŸka bir ÅŸehir ismi yok. DenmemiÅŸ olduÄŸu halde varsayıyoruz ki sadece Türkiye’de bir ÅŸehir soruluyor. Sonrasında da Ä° ile inek geliyor. Ve bu cevaplar o kadar süratli oluyor ki. Hayatımız da böyle deÄŸil mi? Acilen karar vermemiz gerekiyormuÅŸ gibi. Sanki Hızlı ve Öfkeli filminin içinde yaşıyormuÅŸuz gibi. “Danimarka, Rize ve inek” içimizde kodlanmış gibi adeta ama farkında deÄŸiliz. Ä°çinde doÄŸduÄŸumuz, büyüdüÄŸümüz, ve yaÅŸadığımız toplumda elde ettiÄŸimiz yaÅŸantılar bizi “Danimarka, Rize, ve inek” demeye sevk ediyor.
EÄŸer içimizde yerleÅŸmiÅŸ olan ÅŸablonların farkında deÄŸilsek, bu ÅŸablonlar bizim hayatımızı yönlendirebiliyor. Belki de “Danimarka, Rize, ve inek” türünden mesleÄŸimizi seçiyoruz, farkında varmadan aÅŸklarımızı seçiyoruz, komÅŸularımızı seçiyoruz. “Danimarka, Rize, ve inek türünden hayatlarımızda önemli seçimler yapıyoruz. Ve farkına bile varmıyoruz.
Tabii ki toplum olarak yaÅŸayabilmemiz için bu kültürel kalıpların olması gerekiyor. Ama bu yönün farkında olarak yaÅŸayabilmek bizim ufkumuzu açabilir. “Ben kimim” sorusunun yanıtını bulabilmek için bu farkındalık yolculuÄŸuna çıkmamız gerekiyor.
Psikolog ve yazar DoÄŸan CüceloÄŸlu, “SavaÅŸçı”da tam da bu farkındalık yolculuÄŸundan bahsediyor. Bu farkındalığı nasıl kazanabiliriz ve onunla neler yapabilirizi anlatıyor. DoÄŸan CüceloÄŸlu diyor ki “seni diÄŸerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir.” Anlamlı ve coÅŸkulu bir yasam için “SavaÅŸçı” kitabında iÅŸte böyle bir savaÅŸtan söz ediliyor. Her insanın gönlünün bir yerinde, çok derinlerde bir istek bu: anlamlı ve coÅŸkulu bir ÅŸekilde yaÅŸamak.