21. Sayı
Gezi Yazıları
İran’a gideceğimizi, hem de iki kadın olarak gideceğimizi söylediğimde inanın herkesin ama herkesin ilk tepkisi “Ne işiniz var orada?” olmuştu. Ben de bıkmadan usanmadan çok merak ettiğimi, İran’da büyük bir kültürün var olduğunu ve aslında çok benzer olduğumuzu anlatmaya çalışmıştım.
Gidip döndükten sonra da insanlarının son derece cana yakın olduğunu, ülkenin anlatılanlar gibi korkunç olmadığını, tarihî eserler bakımından son derece zengin olduğunu ve fiyatların oldukça uygun olduğunu gözlerimle görüp özellikle Instagram’da anlatmaya çalıştım.
Bu yazımda size İran’daki rotamız hakkında bilgi vereceğim. İran’a gitmek, diğer ülkelere gitmeye pek benzemiyor. Maalesef çok fazla bilgi yok ve otel rezervasyonu yapmak çok zor. Biz de sadece gidiş-dönüş bileti alarak ve ya nasip diyerek yola çıktık.
Tahran-Kaşan-İsfahan-Yezd-Şiraz-Tahran rotasını gerçekleştirdik.
Toplamda 10 gece kaldık ve 5 şehir gördük. İyi ki, iyi ki gittik.
Biz İstanbul’dan Tahran’a gidiş dönüşü tercih ettik. (Turna’dan Iran Air ile bilet fiyatı oldukça ucuz çıktığı için, bu şekilde bilet aldık. Maliyetlerle ilgili de en kısa zamanda yazacağım.)
Siz isterseniz Tahran gidiş-Şiraz dönüş ya da tam tersini yapabilirsiniz. Ben bileti alırken x2 gibi bir fiyat çıkıyordu.
Öncelikle Tahran’a uçtuk ve akşam saatlerinde Tahran’da 1 gece konakladık. Ertesi sabah erkenden özel bir araçla Kaşan’a doğru yola çıktık. Tahran-Kaşan arası yaklaşık 250 km ve 3 saat kadar sürüyor. Benzin ucuz olduğu için çokça özel araç ve taksi kullandık. Ancak baştan fiyatlarda anlaştık.
Kaşan’da 1 gece kaldık. Gittiğimiz ilk gün ve ertesi gün akşamüstüne kadar Kaşan’ı gezdik. Aslında 2 gece kalınsa iyi olabilir. İkinci gün akşamüstü otelden ayarladığımız taksi ile İsfahan’a doğru yola çıktık. Kaşan-İsfahan arası yaklaşık 200 km ve 2,5 saat kadar sürdü yolculuk.
İsfahan’da 3 gece konakladık. Gezinin en can alıcı yerlerinden biri. İlk gittiğimizde akşam olduğu için çok bir şey yapamadık. Ancak sonraki 2 gün altını üstüne getirdik diyebilirim. Sonrasında 3. gecenin ertesi sabahı, çok erkenden Yezd’e doğru, yine özel bir araç ile yola koyulduk. İsfahan-Yezd arası yaklaşık 320 km ve yol 4 saat kadar sürdü.
Yezd’de 1 gece konakladık. Ancak bence minimum 2-3 gece kalınıp çöl safarisi yapılabilir. Geldiğimiz gün ve ertesi gün gece yarısına kadar Yezd’i gezdikten sonra, gece yarısı otobüse binerek ve 7 saat gece yolculuğu yaparak Şiraz’a vardık (Bu arada otobüsler çok konforlu ve çok ucuz.). Yezd ile Şiraz arası yaklaşık 450 km. Sabahın erken saatlerinde Şiraz otobüs terminalindeydik.
Şiraz’da 3 gece konakladık. Buradan Persepolis’e de günübirlik gittik. Şiraz’ı da komple gezdikten sonra Tahran’a sabah erken saatlerde uçak ile dönüş yaptık. Buradan direkt olarak da Türkiye’ye dönülebilir aslında. Tabii ki bilet fiyatlarına bakmak gerek. Tahran’ı da hızlıca panoramik olarak gezdikten sonra İstanbul’a döndük. Tahran’ı gezi programımıza detaylı olarak koymadım, zira vaktimiz kısıtlı idi.
Sizin şartlarınıza, vaktinize ve zevkinize göre başka rotalar da mümkün tabii ki. Bu bizim hikâyemiz, bizim rotamız idi.
İran güzel insanları ve şahane yapıları ile gönlüme taht kurdu.
Sevgi ve sağlıcakla kalın.