26. Sayı
Röportajlar
Sizi henüz tanımayan okuyucularımız için kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Kimdir Ezgi Topdağı?
Merhaba. Ben Ezgi Topdağı, 26 yaşındayım. EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. 2020 yılından beri Twitter ve Instagram’da EcigiArt adıyla sanatımı insanlarla paylaşıyorum. 2 yıldır NFT ile ilgileniyorum.
NFT sanatına nasıl ilgi duydunuz ve bu alanda kariyer yapma kararını nasıl aldınız?
Ben hem dijital hem geleneksel tarzda çizimler yapıyordum. Sosyal medyadan NFT’yi öÄŸrendim, ilgimi çekti. NFT topluluklarındaki insanlarla tanıştım, içerisine girdim ve buradaki ekosistem çokça ilgimi çekti. Bu teknolojiye kendi sanatımı dahil ettim. Çok yeni bir teknolojiydi ve bağımsız sanatçılara herhangi bir kurala baÄŸlı kalmadan önlerini açma fırsatı sunuyordu. Bu çok ilgimi çekti ve bu sayede bu alanda kendime yer edindim.
Sanatınızda daha çok canavarlara ve yaratıklara yer veriyorsunuz. Bunun ardında yatan nedenler nelerdir? ÇizdiÄŸiniz karakterlerin ilhamını nereden alıyorsunuz?
Canavarlar benim için kalıplardan çıkmayı sembolize ediyor. Canavar çizerken bir anatomiye baÄŸlı kalmak zorunda deÄŸilsiniz. Ä°ster iki gözlü canavar çizin ister dört gözlü canavar çizin, tamamen özgürsünüz. ÇizdiÄŸim karakterlerin ilhamı bu özgür lük düÅŸüncesinden geliyor.
NFT sanatının geleneksel sanattan farkları nelerdir? Bu alanda sizin en çok ilginizi çeken nedir?
En büyük fark yaptığınız her iÅŸlemin herkes tarafından görünür olması. Eserlerinizi NFT yaptığınızda üzerinde yaptığınız tüm deÄŸiÅŸiklikler herkes tarafından görünür olduÄŸundan daha dürüst bir alan oluÅŸuyor. DiÄŸer yandan, komisyon konusu büyük bir fark oluÅŸturuyor. Galeriler ile çalışıldığında sanatçılardan çok yüksek oranlarda pay alıyorlar, bazen yarı yarıya bazen yarıdan fazla. EÄŸer yeni bir sanatçıysanız, geleneksel piyasada bazen tamamen kendilerine alıyorlar eser bütçesini. Ve bu bana yanlış geliyor. Fakat platformlar sanatçılardan çok daha minimal oranda paylar alıyorlar; yüzde beÅŸ yüzde on gibi. Mesela bir koleksiyonere çiziminizi 1 Ethereum'dan sattınız. MarkalaÅŸma süreciniz devam etti, iÅŸlerinizin deÄŸeri arttı ve kaÅŸe deÄŸeriniz 2 Ethereum oldu. Koleksiyoner 2 Ethereum'dan sizin iÅŸinizi satarken, size buradan yine bir pay geliyor ve yaratıcı haklarınız korunuyor. Bu sanatçılar için çok önemli bir ÅŸey bence. Fakat bununla birlikte, güvenlik açığı çok büyük sıkıntı oluÅŸturuyor NFT’de. Çünkü sizi ve sanatınızı koruyan hukuki bir sistem yok. NFT dünyası gün geçtikçe kalabalıklaşıyor ve güvenlik açığı gittikçe daha büyük bir sorun teÅŸkil ediyor. Åžuan için soÄŸuk cüzdanda tutuluyor paralar. Ama bu da çok yeterli deÄŸil. Galeriler fazla pay alıyorlar ancak bununla birlikte bir yönüyle de koruyorlar sizi. NFT'de eÄŸer iÅŸ birliÄŸi içinde deÄŸilseniz veya bir grupla beraber deÄŸilseniz, tek başınızasınız. Her ikisinin de olumlu ve olumsuz yanları var.
NFT sanatının sanatçılara saÄŸladığı yeni olanaklar hakkında neler düÅŸünüyorsunuz? Bu teknolojinin sanat dünyasına getirdiÄŸi dönüÅŸümler neler olabilir?
Ä°nsanlar tarafından dürüst bir ÅŸekilde kullanıldığı taktirde sanatçıların dünyaya ulaÅŸabilmeleri açısından çok güzel bir araç. Dünyanın farklı ÅŸehirlerinde olan sergiler sayesinde iÅŸlerinizi çok uzaklara, çok fazla kiÅŸiye ulaÅŸtırabilme imkanınız oluyor. Bağımsız sanatçıların önünün açılması bu noktada en büyük dönüÅŸüm diye düÅŸünüyorum. Dijital sanat, geleneksel sanattan hızlı ilerliyor.
NFT sanatıyla ilgilenen genç sanatçılara veya meraklılara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Özellikle bu alanda baÅŸarılı olmak isteyenler için önemli ipuçları sizce nelerdir?
Bence girecekleri platformdan ve topluluklardan kullanacakları aÄŸa kadar ulaÅŸabildikleri her alanı gözlemleyip ona göre hareket etmeliler. Ä°letiÅŸime geçecekleri insanları çok iyi gözlemleyip ona göre yaklaÅŸmalılar. Åžu an çok kalabalık bir alan burası, sıyrılabilmek eskiye nazaran daha zor. Bununla birlikte dürüst ve istikrarlı bir sanatçıya yatırım yapmak koleksiyonerler için bulunmaz hint kumaşı niteliÄŸinde. Ä°ÅŸinizi hakkaniyetle ve dürüstçe yaptığınızda ve güzel bir ürün ortaya çıkarttığınızda ya koleksiyonerler size ulaşır ya siz onlara ulaşırsınız. Biraz zaman biraz da aktif olmak gerekiyor. EÄŸer iÅŸinize güvenip doÄŸru insanlara ulaşırsanız, parlayabilirsiniz. Pazarlama kısmı da çok önemli. Ä°ÅŸiniz ne kadar güzel olursa olsun, ben burdayım diyebilmeniz gerekiyor. Çünkü iÅŸin maddi kısmı da bir gerçek. BaÅŸka bir alandan geliriniz varsa, kafanız daha rahat çalışırsınız. Maddi kaygı iÅŸin içine girince olumsuz etkileyebilir insanı.
Bana derginizde yer ayırdığınız için teÅŸekkür ederim. Ä°yi çalışmalar dilerim.