26. Sayı
Diğer
Merhaba, Raf Dergi'nin podcast dinlemeyi seven okuyucuları,
Bugün sizlere psikoloji üzerine bir kanal tanıtacağım. Ben, psikoloji hakkında dinlemeyi ve okumayı çok seviyorum.
"Popüler Olmayan Psikoloji", psikoterapist Eda Kurtuluş ve klinik psikolog Özge Erbay'ın popüler psikoloji söylemleri üzerine konuştuğu bir kanal. Kıskançlık, sevgi, yalnızlık ve ilişkiler gibi konular hakkında bölümler yapıyorlar. Bir konuyu ele almaya başladıklarında, öncelikle günümüzde toplum tarafından nasıl algılandığını anlatıyorlar; daha sonra bunun bilimsel yönlerini açıklayıp ve kendi düşüncelerini paylaşıyorlar. Fakat bu anlatılanlar sizi yormuyor, tam tersine iki arkadaşın sakin bir sohbetine tanıklık ediyorsunuz gibi geliyor.
Bu kanalı bir arkadaşım sayesinde keşfettim. Bana kanalı önerdikten sonra öylesine bir açıp dinlemeye başladım ve kanaldaki sohbetin, muhabbetin sakinliği ve huzuru bana iyi geldi. Yüksek söylemlerden, yüksek deyişlerden uzaklar ve birbirleri arasındaki diyalog, birçok kanalda rastlamadığım bir şeye sahip: dinlemek. İki veya daha fazla kişinin yayın yaptığı kanallarda genellikle insanların söz sırasının kendisine gelmesini beklediğini fark ediyorum. Fakat Eda ve Özge, birbirlerini derinlemesine dinlediklerini bize hissettiriyorlar. Zaten bu, bizi kaliteli bir konuşmanın içine çeken şey olmalı.
Benim spesifik olarak en sevdiğim bir bölüm yok fakat birkaç bölümden epey etkilendim. Ben bu yazıyı yazarken yayınlanmış son bölüm: “Exten next olur mu?”. Ben, olmaz düşüncesindeyim. Eda ve Özge de farklı fikirdeler. Eda olur derken, Özge olmazı savunuyor. Bölümün sonunda, Özge olur fikrine bazı şartlar altında yaklaştı. Bölüm boyunca farklı fikirdeki iki insanın nezih bir şekilde bir konu üzerine konuşmasını dinledim. İşte etkilendiğim şey, tam da buydu. Farklı fikirlerde olabiliriz, hatta bu fikirlerden emin de olabiliriz, fakat önemli olan, bunun üzerine konuşabilmektir bence.
Bir diğer etkilendiğim bölümün ismi ise “Bugün biraz Narsist miyiz?” idi. Günümüzde “Narsist” söylemi çok sık kullanılmaya ve insanlara çok sık teşhis konulmaya başlandı. Uzman olmayan, hatta bu konuda pek az bilgiye sahip bir insan bile anında karşısındakini narsist olarak yaftalayabiliyor. Bu bölüm, hepimizin içimizde narsistlik taşıyabileceğimizi anlatıyor.
Bu kanalda sık sık kahkahalarla karşılaşacaksınız. İlk başlarda "Neden bu kadar çok gülüyorlar yahu?" diye düşünüyordum, fakat daha sonra ben de onlarla gülmeye başladım. Gülmek bulaşıcıdır ve kaliteli kanallar nadir bulunur.
Dilerim, dilediğiniz her bölüm sizi kendinize yaklaştırır.
Keyifli dinlemeler.