MOMO ve Zamanın Kısa Tarihi Kitapları Üzerine

Yazar

Asude Yıldız

30. Sayı

Kitaplık

(Ya da zaman hırsızlarının ve çalınmış zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf öyküsü)

  "Momo", Alman yazar Michael Ende tarafından kaleme alınan zaman, dostluk ve insanın içsel dünyası gibi derin konuları aktaran fantastik bir roman olarak bilinir. Kitap, ilk olarak 1973 yılında yayımlandı ve kısa sürede dünya çapında büyük bir ilgi gördü. 

  “Bilginin en büyük düşmanı cehalet değildir, bildiğini zannetme sanrısıdır.”

   Momo’ya hep birlikte göz attıktan sonra zamansal yolculuğun bu sefer daha bilimsel ve teorik bir anlatımıyla sunulan ve pek çoğumuzun bildiğini düşündüğüm bir başka eser “Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitaba göz atacağız.

  Gelin ilk olarak hep beraber bu hem masalsı hem derin anlatımıyla başyapıt olarak kabul edilen eseri kısaca birlikte inceleyelim:

  Baş karakterimiz olan Momo, zamanın değerini bilen ve insanlara yardım etmeyi seven sakin, anlayışlı ve sıra dışı bir çocuktur. Diğer yandan zaman ile uğraşan diğer karakterimiz “Gri Bayan” tüketim toplumunun ve zamanın kölesi olmuş, zamanı tüketen ve değersizleştiren insanları tasvir eder. Momo da zamanı manipüle ederek ve insan ihtiyacını göz önüne alarak Gri Bayan’ın yaptığı kötücül güçle mücadele ederek insanların boş işlerle uğraşıp zamanlarını kaybetmesini engellemeye çalışır. 

  Zamanın doğru kullanımı, insan ilişkilerinin önemi, tüketim eleştirisi gibi temaları işleyerek insanlara mesaj veren bu eserin okuyucuyu kendisine çeken anlatımıyla bunu başarmıştır. Sadece bir masal değil, güçlü karakterleriyle edebi bir hazinedir. İnsanın doğasını, yaşayışını ve zamanın değerini sorgulatan bir yolculuk sunar. Akıcı ve anlaşılır diliyle okuyanın ikinci kez kitabı ele alması muhtemeldir. 

  “Zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir.”

  Stephen Hawking tarafından kaleme alınan “Zamanın Kısa Tarihi” ise, okuyuculara evrenin ve zamanın doğasını anlamaya yönelik bir rehber olarak kabul edilebilir. Kitap evrenin nasıl başladığına dair farklı teorileri, zamanın ve uzayın nasıl işlediğini, kara deliklerin özelliklerini ve zamanın evrimini ele almaktadır.

 “Bugün hâlâ neden burada olduğumuzu ve nereden geldiğimizi bilme arzusuyla yanıp tutuşuyoruz.”

  Hawking, karmaşık konuları anlaşılabilir bir dille açıklamaya çalışırken, okuyucuya evrenin nasıl çalıştığını ve zamanın nasıl bir kavram olduğunu anlatmak için fizik ve kozmolojik bilgilerini kullanır. Kitapta zamanın kuantum mekaniği, büyük patlama teorisi gibi konular da detaylı bir şekilde incelenir. Karmaşık konuları anlaşılır bir dille anlatmasıyla önemli bir popüler bilim eseri olarak kabul edilir. Kitap, evrenin doğası ve zamanın sırları hakkında meraklı olan herkes için ilgi çekici bir kaynaktır.

  "Zamanın Kısa Tarihi", fizik ve kozmolojiye ilgi duyan; ancak bu konularda derin teknik bilgiye sahip olmayan okuyucular için önemli bir başvuru kaynağıdır. Bir nevi ders niteliğinde ama daha fazla ilgi çekici olan kitap, evrenin başlangıcı ve geleceği hakkında genel bir perspektif sunarken, aynı zamanda bilimsel düşünceye ve evrenin gizemlerine derinlemesine bir yolculuğa davet eder.

“Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı, sahip olduğu, sahip olduğunu sandığı.”