The Witcher

Yazar

Bilal Uygur

12. Sayı

Filmsever

Sizleri harika bir fantastik dünyaya davet ediyorum. Elflerin, büyücülerin, sahirelerin, canavarların ve efsungerlerin olduğu bir dünya. Yalnız şunu özellikle belirtmek isterim ki burada efsunger büyü yapan kişi değil, bu fantastik dünyada ücret karşılığı canavarları öldüren mutasyon geçirmiş insanlara verilen isimdir. Bunlara canavarları öldürmek için tutulan kiralık katiller de diyebilirsiniz. Bir efsungere ücretini verdiğiniz takdirde sizi herhangi bir canavardan kurtarabilir. En azından bunu bekleyebilirsiniz.

Efsungerlerin yeteneklerinin normal insan seviyesinin çok daha üzerinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Efsungerlerin gücü temel olarak aldıkları eğitim ve geçirdikleri mutasyonlar sonucu; metabolizma, adrenalin salınımı tarzı, normal insanların kontrol edemedikleri vücutsal faaliyetleri kontrol edebilmelerinden kaynaklanır. Bedensel ve zihinsel özelliklerinde büyük değişikliklere sebep olan bu mutasyonlar sonucunda efsungerler tam bir yaratık avcısına dönüşür. Bir de yanlarında her zaman 2 kılıç taşıdıklarını söylemek lazım. Çelik kılıç insan için, gümüş kılıç ise canavarlar içindir. Hislerinin çok daha kuvvetli olmasıyla beraber aynı zamanda bazı işaretler kullanabilirler. Efsungerler, büyücüler ve sahireler tarafından ilk kez meydana getirilip üzerlerinde deneyler yapıldıktan sonra Cosima Malaspina adında büyücü işaretleri geliştirir. İşaretler her ne kadar basit düzeyde büyüler olsa da her bireyde bunun için potansiyel yoktur. Yine de mutasyonlar Efsungerlerde sınırlı da olsa bir potansiyel kazanmalarını sağlar. Dikkat edin bu büyülerden birisiyle sizlere istediklerini yaptırabilirler. Şimdi gelelim bu fantastik dünyaya nasıl gidebileceğinize.

Andrzej Sapkowski tarafından yazılmış olan “The Witcher” fantastik kitap serisinde bu dünyayı bulabilirsiniz. Kitabın ana karakteri olan “Rivyalı Geralt” ise bir efsungerdir. Dilimize çevirdiğimizde değişik bir çevirisi olduğu söylenebilir. Özellikle orijinal isminin Wiedźmin yani Witcher olduğu düşünüldüğünde. Konuya dönecek olursak, kitapların konusu ana karakterimiz Geralt ve kaderiyle ona bağlı olan Ciri hakkındadır. Kadim bir güce sahip olan Ciri’yi himayesi altına alan Geralt, onu karşılarına çıkan bir çok tehlikeden korumaya çalışmaktadır. Orijinal adı Lehçe’de Wiedźmin olan fantastik kitap serisi 7 kitaptan oluşur.

Ancak bu fantastik dünyaya insanları asıl çeken  Polonyalı bir oyun şirketinin hikayenin hakkını satın almasıyla beraber oyununu piyasaya sürmesidir. CD Projekt tarafından 3 oyunu çıkarılan The Witcher oyun serisinin ilk iki oyunu yüksek seviyede bir itibar kazandırmasa da üçüncü oyun olan The Witcher: Wild Hunt oyunu ile beraber tüm dünyada muazzam derecede ses getirmiştir. Hikayesinin muhteşem işlenmiş olmasının yanında oyun grafiklerinin, atmosferin ve müziklerin oyuncuları mest etmesiyle beraber Sapkowski’nin dünyası harika bir üne kavuşur. Bu oyun aynı zamanda 2015 yılının en iyi oyunu ödülüne de layık görülür.

Netflix’ te bunların ardından geride kalmak istemez ve bir dizi çıkarmaya karar verir.2020 yılında The Witcher dizisi kitabın hikayesini adapte ederek izleyicilere sunulur.

Oyunları oynamak isteyen saygıdeğer okuyucularım, oyunlara başlamadan önce hikaye hakkında bilgi almanızı öneririm. Oyunların, kitaplarda anlatılan hikayenin 5 yıl sonrasından bahsetmesinden dolayı ilk olarak oyunları oynamak ve hikayeye bu şekilde giriş yapmak kafanızı karıştırabilir. Fakat bunlar sizi özellikle The Witcher 3 : Wild Hunt oyununu oynamaktan alıkoymasın.

Son olarak; eğer gerçekten bir efsunger olmak isterseniz Polonya’da bulunan “Witcher Okulu” nu sizlere önerebilirim.

“Efsungerler, canavarları öldürmek için varlar. Bildiriyi kimin gönderdiği önemli değil, para ödenmeli, hepsi bu." – Rivyalı Geralt